Oisterwijkseweg 1
5076 ND Haaren (N.Br.)

Een tuin kan eigenlijk niet zonder boom. Een boom vormt als het ware het dak van de tuin en zorgt voor een beschut gevoel. Een strategisch geplaatste boom is en ideaal anti/inkijk/scherm en in de schaduw van een boom zit je veel fijner dan in de schaduw van een parasol of zonnescherm. Daarnaast zorgt een boom voor een mooie, steeds wisselende, lichtval in de tuin waardoor het geheel spannender en interessanter wordt.

 

Dit alles geldt ook voor kleinere tuinen. Mocht u bang zijn dat een boom uw tuin kleiner doet lijken, vrees niet, een boom (of iets anders waar u onderdoor kunt kijken) geeft juist meer diepte aan uw tuin. Het is wel van belang dat u een boom kiest die qua grootte geschikt is voor uw tuin en die de juiste eigenschappen bezit voor het doel dat u wilt bereiken.

Maat
Let bij aanschaf van een boom op de uiteindelijke hoogte die hij kan bereiken. Het moge duidelijk zijn dat een boom die tot 30 m hoog wordt niet geschikt is voor een achtertuin van 5 x 9 meter. Er zijn gelukkig voldoende kleinere bomen beschikbaar die hier wel passen (of zoek een boom uit die goed te snoeien is)

Schaduw
Wanneer u in de schaduw van een boom wil zitten kies dan een boom die een brede kroon heeft en voor voldoende schaduw zorgt. Een Nothofagus is dan bijvoorbeeld niet zo geschikt omdat dit een boom is met een open kroon.

Sierwaarde
Sommige bomen zijn betrekkelijk saai, zeker in een kleine tuin is het leuk om een boom te hebben die in meerdere seizoenen aantrekkelijk is. Denk bijvoorbeeld aan bomen die bloesem geven, eventueel gevolgd door vruchten en/of een mooie herfstkleur. Het is goed mogelijk om een “saaie” boom aan te kleden met een klimmer, zodat deze met zijn bloemen extra sierwaarde aan de boom geeft. Klassiek is de combinatie van een fruitboom met een rambler-roos, dit is een roos die in bomen groeit/klimt.

Vogels
Wanneer u graag vogels in uw tuin ziet denk dan eens aan een boom die bessen draagt. Lijsterbes, Meidoorn & Krent worden altijd druk bezocht.

Planten onder de bomen
Wanneer u besluit een boom in uw tuin te plaatsen kunt u ervoor kiezen om een boom te nemen die pas laat in blad komt. Omdat onder die bomen in het voorjaar meer zon komt kunnen daar meer plantensoorten groeien dan wanneer u een boom heeft die al vroeg in blad komt. Bomen die laat in blad komen zijn bijvoorbeeld de Catalpa en Liriodendron. Als u al een grote boom in uw tuin heeft is de grond daaronder vaak hard en droog geworden. Als u daar planten onder wil gaan zetten is het belangrijk om de grond rondom de boom goed los te maken. Dit moet wel voorzichtig gebeuren zodat u niet teveel van de wortels beschadigd. Werk vervolgens flink wat compost door de grond. Vergeet niet regelmatig water en compost bij te geven om de onderbeplanting gezond te houden. Let vooral op in warme droge periodes!

Deze planten groeien goed onder de bomen.

 • Campanula poscharskyana
 • Asarum europaeum
 • Pachysandra
 • Waldsteinia
 • Cerastium
 • Convallaria
 • Festuca scoparia
 • Brunnera
 • Vinca
 • Epimedium
 • Tiarella cordifolia
 • Alchemilla

Onder deze bomen wil niets groeien
Beuken en Berken hebben erg oppervlakkige wortels, dit maakt het voor andere planten erg moeilijk om onder deze bomen te overleven. Ook onder notenbomen groeit weinig tot niets.

Snoeien en bloeien
Een snoeibeurt op zijn tijd is belangrijk om een boom gezond en in model te houden. Let op met snoeien van Noot, Berk en Esdoorn. Deze snoeit u niet in de winter zoals andere bomen maar vroeg in de herfst.