Oisterwijkseweg 1
5076 ND Haaren (N.Br.)

Waarom moet er worden gesnoeid? Wanneer? Wat kunt u zelf doen en wat kunt u beter aan de vakman overlaten? ‘Bomen, struiken en allerlei andere houtige gewassen moeten regelmatig worden gesnoeid om ze in goede conditie te houden’. Deze bewering is niet helemaal waar. Zo hoeven bomen en struiken in de natuur nooit te worden gesnoeid. Waarom dan wel in onze tuin?

 

In de vrije natuur zoeken planten een plek waar ze de ruimte hebben om zich te ontwikkelen. In onze tuin worden planten echter vaak te dicht op elkaar gezet. Zo gebeurt het regelmatig dat in een nieuw aangelegde tuin meer struiken worden geplant, dan eigenlijk nodig is. Om dit op te lossen moet er dan vrij ingrijpend gesnoeid worden. Een goede keuze van soorten en natuurlijk het niet te dicht op elkaar plaatsen van gewassen, kunnen veel problemen voorkomen.

Het doel van snoeien.
Snoeien heeft altijd een doel. Als u gaat snoeien heeft u een bepaald resultaat voor ogen. Snoeien heeft in principe als doel:

  • Het versnellen van de groei of de hergroei na het planten.
  • Verbeteren van de lichtinval om bijvoorbeeld een gezonde blad-, bloem-, en vruchtontwikkeling te bevorderen.
  • Het verkrijgen van een bepaalde vorm, zoals haagvorm, leivorm, bolvorm enz.
  • Verbeteren van de vorm, om de natuurlijke vorm te optimaliseren.
  • Verkleinen van de afmetingen, zonder de natuurlijke vorm aan te tasten.
  • Geheel wegknippen van oude bloemtakken, die plaats moeten maken voor nieuwe bloemtakken.


Wanneer kan er worden gesnoeid ?

De snoeitijd op zich is niet gebonden aan een bepaald seizoen. Het doel van het snoeien, het soort gewas en de bepaalde gevoeligheden van sommige gewassen spelen wel een belangrijke rol. Het is dus niet zo dat de winter en het vroege voorjaar per definitie de goede snoeitijden zijn. Het is wel een feit dat het meeste snoeiwerk in die periode kan worden gedaan. Dat u hoveniers vaak ’s winters ziet snoeien, komt voor een groot deel doordat er in de winter meer tijd voor is. Er mag echter niet beneden de 10 tot 15 ° vorst worden gesnoeid vanwege het invriezen van de wond.

Regels voor eenvoudig snoeiwerk
Het meeste snoeiwerk is vakwerk. Kennis van de groeiwijze van de bomen en struiken is hiervoor van essentieel belang. Een dik boekwerk zou nog niet alle varianten en nuanceringen kunnen bevatten. Algemene regels voor snoeiwerk zijn dan ook moeilijk te geven. Wilt u toch eenvoudig snoeiwerk zelf verrichten dan volgen hier een aantal regels.

  • Koop bij een specialist een goede snoeischaar.
  • De schaar moet scherp en geolied zijn.
  • Snoei regelmatig en tijdig.
  • Het is beter om een aantal te dicht op elkaar staande struiken geheel weg te halen, dan ze door snoeiwerk te verkleinen.

Enkele tips om eenvoudig snoeiwerk zelf uit te voeren.

  • Houtige gewassen die bloemen en/of vruchten dragen op het hout dat in het vorige jaar gevormd is, moeten direct na de bloei of na de dracht worden gesnoeid. Tot deze gewassen behoren bijvoorbeeld: Forsythia, Zwarte bes, Jasmijn, Weigelia en Ribes.
  • Houtige gewassen die nieuwe takken krijgen waaraan nog in hetzelfde seizoen bloemen komen, moeten meestal in het zeer vroege voorjaar worden gesnoeid. Tot deze gewassen behoren struikrozen, stamrozen, Buddleja, Potentilla, Spiraea bumalda, Cariopteris, Hypericum en Hibiscus.
  •  Houtige gewassen die na het snoeien nogal erg ‘bloeden’, worden als ze vol in blad staan, dus in de zomer, gesnoeid. De sapstroom is dan het geringst. Tot die gewassen behoren o.a. Berk, Walnoot en Esdoorn.
  • Voor het snoeien van hagen, zowel de groenblijvende als de bladverliezende, is april en begin augustus de goede tijd. Overigens is het geen bezwaar om snel groeiende hagen het gehele jaar bij te houden.
  • Het snoeien tot verbetering van de lichtinval, het verbeteren van de vorm of het verkleinen van de omgang mag in elk jaargetijde gebeuren.

Met deze tips kunt eenvoudig snoeiwerk zelf uitvoeren. Neemt u daarbij echter wel enige voorzichtigheid in acht. Niet snoeien is altijd nog beter dan verkeerd snoeien! Voor het grote snoeiwerk kunt u beter een deskundige in de arm nemen.